• Curtea de Conturi verifica legalitatea si regularitatea veniturilor si cheltuielilor Uniunii in vederea unei bune gestionari a bugetului european.
  • Membrii Curtii de Conturi sunt alesi de catre Consiliu dupa consultarea cu Parlamentul, pe baza propunerilor statelor membre, pe un mandat de 6 ani. Alegerea presedintelui se face de catre membrii Curtii, pentru o perioada de 3 ani.
  • Sediul Curtii de Conturi este la Luxemburg.

Misiunea Curții de Conturi Europene este de a contribui la îmbunătățirea gestiunii financiare a UE, de a promova răspunderea pentru actul de gestiune și transparența și de a îndeplini rolul de gardian independent al intereselor financiare ale cetățenilor Uniunii. În calitate de auditor extern independent al Uniunii Europene, rolul Curții este de a verifica dacă fondurile UE au fost corect contabilizate, dacă ele au fost colectate și cheltuite cu respectarea normelor și a legislației relevante, precum și dacă s-a obținut un raport optim costuri-beneficii în utilizarea lor.

Misiune

Auditorul extern independent al UE
În calitate de auditor extern independent al UE, Curtea contribuie la îmbunătățirea gestiunii financiare a UE, promovează răspunderea pentru actul de gestiune și transparența și joacă rolul de gardian independent al intereselor financiare ale cetățenilor Uniunii.Curtea verifică dacă bugetul Uniunii Europene a fost executat în mod corect și dacă fondurile UE au fost colectate și cheltuite cu respectarea legislației și a principiilor bunei gestiuni financiare. În condițiile în care Europa se confruntă cu provocări din ce în ce mai redutabile și cu o presiune crescută asupra finanțelor sale publice, rolul Curții devine din ce în ce mai important.
Curtea de Conturi Europeană – instituție a UE
Curtea de Conturi Europeană este instituția Uniunii Europene responsabilă de auditul finanțelor acesteia. Ea a fost creată în 1977 și a devenit o instituție a UE de sine stătătoare în 1993. Curtea se angajează să fie o organizație eficientă, aflată în prima linie a evoluțiilor din domeniul auditului finanțelor publice și al administrației publice.

Rol

Auditor extern
În societățile democratice, pentru a se asigura o supraveghere și un proces decizional eficace, este esențial să se dispună de informații complete, exacte și ușor accesibile cu privire la execuția bugetului și la implementarea politicilor. Aceste informații contribuie la promovarea bunei gestiuni financiare, servind totodată drept bază pentru obligația de a răspunde pentru actul de gestiune. Ca și statele membre, UE are nevoie de un auditor extern care să joace rolul de gardian independent al intereselor financiare ale cetățenilor.
Gardianul finanțelor UE
În condițiile în care Europa se confruntă cu provocări din ce în ce mai redutabile și cu o presiune crescută asupra finanțelor sale publice, rolul Curții de Conturi Europene devine din ce în ce mai important. Curtea avertizează cu privire la riscurile existente, oferă asigurări și formulează recomandări adresate factorilor de decizie din UE cu privire la modalități de a îmbunătăți gestiunea finanțelor publice și de a se asigura că cetățenii europeni știu cum sunt utilizați banii lor. Aceasta reprezintă, în esență, contribuția Curții la consolidarea legitimității democratice și a sustenabilității Uniunii Europene.

Organizare

Curtea funcționează sub forma unui organ colegial compus din 28 de membri, câte unul din fiecare stat membru. Membrii Curții sunt numiți de Consiliu, după consultarea Parlamentului European, pentru un mandat de șase ani, cu posibilitatea de reînnoire. Membrii aleg din rândul lor un președinte, pentru un mandat de trei ani, cu posibilitatea de reînnoire.

Structură – camere și comitete

Curtea este organizată în cinci camere, în cadrul cărora sunt repartizați membrii Curții și personalul de audit. Membrii fiecărei camere aleg un decan pentru un mandat de doi ani, care poate fi reînnoit.
 
Fiecare cameră are două domenii de responsabilitate:

  • adoptarea de rapoarte speciale, rapoarte anuale specifice și avize; și
  • elaborarea raportului anual privind bugetul general al UE și a raportului anual privind fondurile europene de dezvoltare, în vederea adoptării lor de către plenul Curții.

Curtea se reunește în colegiul complet de 28 de membri de aproximativ două ori pe lună pentru a dezbate și a adopta diferite documente, cum ar fi principalele publicații anuale ale Curții – raportul privind bugetul general al UE și raportul privind fondurile europene de dezvoltare.
 
Comitetul pentru controlul calității auditului este format din membrul responsabil de controlul calității auditului și din doi alți membri proveniți din oricare dintre cele cinci camere. Acest comitet se ocupă de politicile de audit ale Curții, de standardele și metodologia sa de audit, de sprijinul pentru audit și de dezvoltarea acestuia, precum și de controlul calității auditului.
 
Comitetul administrativ este compus din decanii camerelor, președintele Curții, membrul responsabil de relațiile instituționale și membrul responsabil de controlul calității auditului. Comitetul se ocupă de toate problemele administrative și de deciziile referitoare la aspecte legate de comunicare și de strategie.

Președintele – primus inter pares

Curtea de Conturi Europeană este condusă de un președinte care este ales de către membri, din rândul acestora, pentru un mandat reînnoibil de trei ani. Rolul său este acela de primus inter pares – cel dintâi dintre egali. Președintele prezidează reuniunile Curții și se asigură că deciziile Curții sunt puse în aplicare și că instituția și activitățile acesteia sunt bine gestionate.
 
La data de 13 septembrie 2016, domnul Klaus-Heiner Lehne, membrul german al Curții, a fost ales în funcția de președinte al Curții de Conturi Europene, devenind astfel cel de al 11-lea președinte al instituției.

Membrii – un colegiu

Membrii Curții sunt numiți de Consiliu, după consultarea Parlamentului European, în urma nominalizării lor de către statele membre respective. Membrii sunt numiți în funcție pentru un mandat reînnoibil de șase ani. Ei trebuie să își exercite îndatoririle în deplină independență și în interesul general al Uniunii Europene.
 
Pe lângă apartenența la colegiul Curții, membrii sunt repartizați într-una dintre cele cinci camere. Aceștia adoptă rapoartele de audit și avizele și iau decizii cu privire la aspecte mai largi de ordin strategic și administrativ. De asemenea, fiecare membru este responsabil de o serie de sarcini specifice, în principal în domeniul auditului. Activitățile de audit care stau la baza elaborării unui raport sunt desfășurate de personalul de audit al Curții, sub coordonarea unui membru, care este asistat de un cabinet. Membrul prezintă apoi raportul spre adoptare la nivelul camerei și/sau la nivelul plenului Curții. Odată adoptat, raportul este prezentat Parlamentului European, Consiliului și altor părți interesate relevante, precum și mass-mediei.

Secretarul general

Secretarul general este funcționarul cu cel mai înalt grad în instituție și este numit în această funcție de Curte, pentru un mandat reînnoibil de șase ani. El este responsabil de gestionarea personalului și de administrare, în domeniul resurselor umane, al finanțelor și serviciilor generale, al informației, spațiului de lucru și inovației și al traducerilor și serviciilor lingvistice.

Secretarul general este, de asemenea, responsabil de secretariatul Curții. Funcția este ocupată în prezent de domnul Eduardo Ruíz García, care a fost numit secretar general al Curții la 16 martie 2009. Mandatul său a fost reînnoit la 16 martie 2015.

Personalul Curții – bunul său cel mai de valoare

Efectivul de personal al Curții numără aproximativ 900 de persoane cu sarcini în domeniul auditului, al traducerilor și al administrației. Personalul de audit dispune de o formare și o experiență profesională variată, atât în sectorul public, cât și în cel privat, fiind specializat, de exemplu, în contabilitate, gestiune financiară, audit intern și extern, drept sau economie.

Personalul Curții cuprinde și traducători pentru 23 de limbi oficiale ale UE, al căror rol este de a asigura faptul că publicațiile Curții pot fi citite de cetățenii UE în limba dorită. La fel ca toate celelalte instituții ale UE, Curtea angajează resortisanți ai tuturor statelor membre. În calitate de funcționari publici ai UE, membrii personalului Curții intră sub incidența Statutului funcționarilor Uniunii Europene.

Curtea este împărțită în 10 direcții (de audit și administrative) care, la rândul lor, formează echipe flexibile constituite în funcție de sarcinile de care sunt responsabile, astfel încât să asigure o exploatare optimă a resurselor și dezvoltarea expertizei necesare.

Curtea aplică o politică activă a egalității de șanse, iar personalul său este format din proporții aproape egale de bărbați și de femei.

Curtea de Conturi Europeană se poate mândri cu formarea, începând din 1977, a unui efectiv de personal dedicat, profesionist și experimentat, a cărui misiune constă în protejarea intereselor financiare ale cetățenilor UE.

Reforma Curții: pe drumul către o organizație structurată în funcție de sarcini

Pe baza strategiei instituției pentru perioada 2013-2017 și ca răspuns la observațiile formulate de Parlamentul European cu privire la rolul viitor al Curții, ținând totodată seama de rezultatele evaluării internaționale inter pares realizate în 2014 în legătură cu metodologia sa de audit al performanței, Curtea a decis să procedeze la o reformă a organizării sale interne. Reforma s-a bazat pe patru principii:

  • un răspuns flexibil la un mediu în rapidă schimbare;
  • o alocare flexibilă a resurselor către sarcinile de audit prioritare;
  • o prezentare în timp util a rezultatelor activității Curții;
  • o mai bună comunicare cu privire la rolul și activitatea Curții.


Reforma a fost pusă în aplicare începând cu 1 ianuarie 2016.

Informaţii despre

Denumire Curtea de Conturi Europeană
Sigla
Sediu Alcide De Gasperi 12, Luxembourg, canton Luxembourg, Luxemburg
Număr posturi 1000

Vezi şi

Organizaţii interguvernamentale Instituţii ale Uniunii Europene
Please wait...