Aconcagua, în original în spaniolă, Cerro Aconcagua, se găsește în Argentina și este simultan cel mai înalt munte din ambele Americi, din emisfera sudică, precum și cel mai înalt munte din afara Asiei și unul din Cele șapte vârfuri importante ale lumii, fiecare dintre ele fiind cel mai înalt al continentului sau al sub-continentului din care face parte.

Parte a lanțului muntos al Anzilor Cordilieri este mărginit de văile Valle de las Vacas la nord și est, respectiv de Valle de los Horcones Inferior la vest și sud. Muntele și împrejmuirile sale fac parte din parcul regional numit Parque provincial Aconcagua. Muntele are a serie de ghețari, dintre care cei mai masivi sunt Ghețarul polonezilor (conform Glaciar de los polacos) și Ghețarul englezilor (conform Glaciar de los inglesos).

Există și un râu omonim, Rio Aconcagua, care izvorește de pe panta sudică și apoi curge spre vest, vărsându-se în Oceanul Pacific la 20 km nord de orașul Valparaíso, Chile.

Muntele este rezultatul intrării plăcii tectonice Nazca sub placa tectonică a Americii de Sud în timpul "recentei" orogeneze a lanțului montan al Anzilor. Evident, muntele nu este un vulcan ci un munte de încrețire.
 

Informaţii despre

Aparţine de Anzi
Localităţi apropiate Mendoza, Argentina
Altitudine 6962