-     -

Continentul este o vastă întindere de uscat înconjurată total sau aproape total de oceane sau de mări, cuprinzând și unele insule sau arhipelaguri vecine.

Continentele sunt cele mai întinse suprafețe de uscat terestre, inclusiv insulele aferente lor. Formează învelișul uscatului, totalizând 27% din suprafața totală a Pământului.
Granița unui continent se extinde până la limita platformei continentale care poate fi la sute de kilometri în largul oceanului.

Se utilizeză în prezent mai multe moduri de distingere a continentelor.

Masa continetală

Interiorul fiecărui continent  conține o zonă de roci vechi (din Precambrian) cunoscută drept „scut”. Aceste regiuni sunt foarte stabile geologic și fără altitudini importante.
Vechile scuturi precambriene ce apar în mijlocul continentelor  Scutul e, de obicei, acoperit de roci sedimentare, mai tinere, uneori poate fi și expus. Lanțurile muntoase de la marginile continentelor se formează prin ciocnirea plăcilor continentale cu cele oceanice. Munții cutați din centrul continentelor marchează locul unde s-au ciocnit 2 plăci continentale și s-au sudat