Acordul privind aspectele drepturilor de proprietate intelectuala legate de comert (TRIPS)
Acordul este construit pe esafodajul conventiilor internationale cu privire la proprietatea intelectuala si incorporeaza majoritatea prevederilor acestora. El prevede, de asemenea, posibilitatea ca tarile membre sa asigure o si mai mare protectie decat cea ceruta de TRIPS (în baza altor conventii internationale la care sunt parte), atata timp cat aceasta nu contravine prevederilor TRIPS.
Cele mai importante prevederi ale Acordului pot fi grupate în urmatoarele cinci grupe:
- principii de baza si obligatii generale;
- norme minime de protectie, inclusiv durata protectiei si controlul practicilor anti-concurential din cadrul licentierilor contractuale;
- practicile ce restrictioneaza comertul;
- aplicarea drepturilor de proprietate intelectuala (decizii ale tribunalelor, actiuni ale autoritatilor vamale etc);
- aranjamente tranzitionale pentru punerea în aplicare, la nivel national, a regulilor convenite.
Dupa ce realizeaza o inventariere a drepturilor de proprietate intelectuala acoperite prin prevederile sale, acordul defineste principalele elemente de protectie, drepturile ce se acorda si termenul minim pentru care este protejat fiecare tip de DPI. Acordul mai asigura reglementarea modalitatilor de control în domeniul practicilor anti-concurentiale în cadrul licentierilor contractuale.
Domeniul brevetelor
Brevetele asigura dreptul de proprietate asupra inventiilor. Acordul defineste clar conditiile în care o inventie poate fi brevetata si anume:-sa prezinte un caracter de noutate;-sa implice existenta unei etape inventive;-sa aiba aplicabilitate industriala.
In plus, prin acord se garanteaza brevetarea inventiilor indiferent de locul unde s-a nascut inventia sau de existenta sau nu a importurilor sau a productiei locale.
Brevetele asigura detinatorilor lor dreptul exclusiv de proprietate; aceasta le permite prevenirea folosirii lor de catre alte persoane. Producatorii care doresc sa foloseasca inventiile brevetate, trebuie sa obtina o licentiere a acestora din partea proprietarilor, în schimbul platii unor redevente.
Domeniul drepturilor de autor
Drepturile de multiplicare si cele conexe (copyrights) sunt protejate prin Acord cu conditia ca ele sa se refere la creatii originale. Proprietarii dreptului de multiplicare a unei opere protejate au dreptul sa excluda pe altii de la utilizarea acestui drept. Activitatile care se cer autorizate de catre detinatorul dreptului de multiplicare sunt:-pentru drepturile de reproducere: copierea, reproducerea sau multiplicarea;-pentru drepturile de interpretare: interpretarea operei în public;-pentru drepturile de înregistrare: înregistrarea audio a operei;-pentru drepturile cinematografice: turnarea unui film dupa o opera;-pentru drepturile de difuzare: difuzarea operei prin radio sau televiziune;-pentru drepturile de traducere si adaptare: traducerea si adaptarea lucrarilor.
Domeniul marcilor de fabricatie, de comert si de serviciu (marci)
O marca este un semn care serveste la individualizarea produselor unui producator fata de cele ale altui producator. Ele au un scop dublu: pe de o parte ajuta proprietarii lor sa-si promoveze produsele stimuland loialitatea fata de marca iar pe de alta parte ajuta consumatorii în luarea deciziei, determinand în acelasi timp producatorii sa mentina si sa îmbunatateasca calitatea produselor comercializate sub o anumita marca.
Regulile internationale cu privire la înregistrarea si protectia marcilor sunt cuprinse în Conventia de la Paris. Acordul TRIPS completeaza aceste reguli cu:-definirea marcii;-drepturile exclusive ale proprietarilor marcilor;-interzicerea impunerii unor cerinte speciale pentru folosirea marcilor;-licentierea si atribuirea marcilor;-anularea marcilor.
Acordul prevede ca semnele sau combinatiile de semne capabile sa deosebeasca marfurile sau serviciile unui întreprinzator de cele ale altui întreprinzator pot fi înregistrate ca marci. Este acordat dreptul ca o tara sa poata propune spre înregistrare o marca ce a fost folosita pentru o perioada lunga de timp, dar nu a fost înregistrata. Proprietarii marcilor înregistrate au drepturi exclusive asupra acestora.
In domeniul desenelor industriale
Acordul TRIPS obliga statele sa protejeze acele desene industriale care sunt noi sau originale. Proprietarul unui desen protejat are dreptul exclusiv pentru folosirea acestuia si poate interzice tertilor (care nu au obtinut acordul sau) " executarea, vanzarea sau importul articolelor avand sau incluzand un desen care copiaza total sau substantial un desen protejat".
Domeniul altor drepturi de proprietate intelectuala
Acordul TRIPS face referire si reglementeaza si drepturile de proprietate intelectuala ce acopera indicatiile geografice, informatiile nedezvaluite si configuratiile circuitelor integrate.
Indicatiile geografice sunt menite sa informeze consumatorii ca un produs "are calitatea, reputatia sau alte caracteristici" ce pot fi "în mod esential atribuibile originii lor geografice". Acordul cere tarilor sa nu permita înregistrarea marcilor care contin o inducere în eroare cu privire la originea geografica a produselor. Exemplul clasic în acest domeniu este cel al "sampaniei" care se refera la o anumita regiune geografica a Frantei, deci nu poate fi utilizat pentru vinuri produse în alte regiuni ale lumii, chiar daca au aceleasi calitati ca si sampania franceza.
Informatiile nedezvaluite (secrete comerciale sau know-how) sunt pentru prima data abordate si s-a trecut la protejarea lor, la nivel international, prin Acordul TRIPS. Protectia se refera la acele informatii care sunt secrete, au valoare comerciala pentru ca sunt secrete si au fost luate masuri rezonabile pentru ca ele sa fie tinute secrete. Acordul nu cere ca informatiile nedezvaluite sa fie tratate ca niste drepturi de proprietate, dar stipuleaza posibilitatea ca o persoana care detine în mod legal aceste informatii sa aiba dreptul de a preveni dezvaluirea lor, cumpararea lor sau folosirea lor de catre cei ce nu au asentimentul detinatorului. Acordul mai reglementeaza si situatia datelor cu privire la diverse teste, date care au fost cerute de autoritati guvernamentale în scopul asigurarii protectiei unor drepturi în domeniul produselor farmaceutice sau al produselor chimice cu utilizare în agricultura. Membrii la Acordul TRIPS au obligatia de a proteja asemenea informatii împotriva folosirii comerciale neloiale.
Configuratia circuitelor integrate este protejata de state prin Tratatul de la Washington, iar prin Acordul TRIPS sunt adaugate urmatoarele obligatii :
- importul sau vanzarea produselor care incorporeaza circuite integrate protejate, fara acordul proprietarului, trebuie considerate ilegale; totusi, cumpararea unui articol de catre o persoana care nu are cunostinta despre existenta ilegala a unui circuit protejat nu poate fi considerat un act ilegal;
- licentierea obligatorie este interzisa, dar se poate recurge totusi la plata unei sume rezonabile detinatorului dreptului de proprietate;
- este de asemenea permisa licentierea obligatorie pentru scopuri necomerciale si dictate de cazuri de forta majora dar pentru aceste cazuri trebuie sa existe reglementari legale care sa contina proceduri juridice sau administrative pentru combaterea practicilor anti-concurentiale.
Informaţii despre
Nume | Acordul TRIPS | |
---|---|---|
Autori | Organizația Mondială a Comerțului (WTO) | |
Localizare | Region Marrakesh-Safi (7), Maroc | |
Tip act | Acord | |
Încheiere | 1994-04-15 | |
Intră în vigoare | 1995-01-01 | |
Limbi | engleză; franceză; spaniolă | |
Web | https |
Vezi şi
Azi în istorie | Acordul de la Marrakech |
---|