Claus von Amsberg isi face studiile de drept si de stiinte politice la Universitatea din Hamburg si intra in serviciul diplomatic german. Secretar de ambasada in Ciudada Trujilo, si apoi in Coasta de Fildes, el se intoarce in 1963 in Germania.

Un an mai tarziu, la nunta printesei Tatiana de Sayn-Wittgenstein-Berleburg si a lui Moritz, Landgraf de Hessa, Claus o cunoaste pe printesa Beatrix a Tarilor de Jos. Idila nu este privita cu ochi buni de regina Juliana, care incearca sa il trimita pe pretendentul indezirabil in Africa. Regina Juliana cedeaza in fata incapatanarii printesei.

Nu doar regina se opune acestui mariaj, ci intreaga populatiei mai germanofoba decat oricat dupa ocupatia germana este scandalizata de alegere. Cu toate acestea printesa nu se dezarmeaza si nunta are loc la Amsterdam, unul din cele mai afectate orase oladeze din pricina razboiului.

Fostul diplomat, devenit print al Tarilor de Jos isi pastreaza interesul de se implica in probleme de dezvoltare si cooperare. Este membru al Consiliului national consultativ pentru cooperare la dezvoltare, membru al Consiliului de supraveghere al Bancii Centrale a Tarilor de Jos, protectorul Orchestrei din Amsterdam si presedinte al Fundatiei Print-Claus pentru cultura si dezvoltare.
 
Inainte de toate, printul Claus ramane cel mai bun consilier al reginei, caci se pare ca Beatrix este prima care a reusit sa invinga blestenul care parea sa loveasca toate casatorile familiei Orania-Nassau si sa dea uitarii esecurile conjugale repetate ale reginelor din Olanda.

Claus si Beatrix au avut trei baieti: William-Alexander, Johan-Friso si Constantijn. Cei doi au avut o casnicie fericita, dar restrictiile pozitiei sale il deprima.

Dupa urcarea pe tron a sotiei sale, Claus este fortat sa ramana intr-o pozitie de umbra . Frustrarile acestui barbat inteligent si competent ajunge sa ii provoace o depresie cronica. Drept urmare, multe restrictii au fost ridicate.
 

Informaţii despre

Nume Claus von Amsberg