(0)Cos cumparaturi
Caută
Search Button Close Button

 Se intampla de multe ori sa auzim despre legumele varzoase, bostanoase, radacinoase, bulboasesi altele. Acestea sunt clasificari ale legumelor in functie de tehnologia de cultura. Aceste clasificari se utilizeaza in mod special atunci cand vine vorba de pregatirea rasadurilor (cerintele fata de temperaturi, lumina, umiditate), necesitatea de a pregati rasaduri sau a semana direct, distante de plantare.

Aceasta clasificare imparte speciile de legume in grupe care au necesitati tehnologice similare. In mare parte, legumele care se regasesc in cadrul unei grupe (de clasificare in functie de tehnologia de cultura), se regasesc si in cadrul aceleiasi familii botanice, dar nu vom intra in acest articol in amanunte legate de clasificari botanice.

  • Legumele radacinoase sunt morcovul, patrunjelul, pastarnacul, telina de radacina, sfecla rosie, ridichile, scortonera, barba caprei. Majoritatea acestor specii au seminte mici si se seamana direct in camp, primavara devreme.
  • Legumele bulboase sunt ceapa usturoiul sau prazul. Acestea nu sunt pretentioase fata de temperatura, iar tehnologia de cultura este destul de simpla.
  • Legumele varzoase sunt varza alba, varza rosie, varza chinezeasca, varza de Bruxelles, conopida, broccoli, gulia). Acestea legume nu sunt pretentioase fata de caldura, dar sunt pretentioase fata de apa. Se cultiva prin plantare de rasaduri.
  • Legumele pastaioase sunt mazarea, fasolea, bobul si bamele. Se cultiva prin semanat direct primavara devreme (mazarea si bobul), mai tarziu fasolea si dupa 15 mai in sudul tarii bamele (pretentioase la caldura). Marea calitate a acestei grupe de legume din familia Fabaceae este aceea ca fixeaza in sol azot atmosferic, prin intermediul unor simbioze create intre radacinile plantelor si bacterii fixatoare de azot, din genul Rhizobium. Astfel, pastaioasele lasa in sol cantitati mari de azot, fiind bune premergatoare pentru orice specie legumicola.
  • Legumele solano-fructoase sunt tomatele (rosiile), ardeii, vinetele. Aceste culturi se infiinteaza in mare parte prin rasad, dar si prin semanat direct. Au cea mai mare importanta economica in tara noastra.
  • Legumele bostanoase sunt castravetii, dovleceii, pepenii galbeni, pepenii verzi. Acestea fac parte din familia Cucurbitaceelor, fiind foarte pretentioase fata de caldura in primul rand si in al doilea rand fata de lumina. Culturile se pot infiinta prin rasad sau semanat direct. Rasarirea si cresterea plantelor se desfasoara rapid.
  • Verdeturile – salata, spanac, patrunjel, marar, telina, cicoare, basella. Se cultiva toamna si primavara devreme, prin rasad sau semanat direct.
  • Tuberculiferele – cartof, batat. Se inmultesc pe cale vegetativa, prin tuberculi. Necesita soluri usoare, modelate sub forma de biloane.
  • Plante aromatice si condimetare – anasonul, coriandrul, cimbrul, chimenul, feniculul. Se cultiva prin semanat direct, in substrat bine maruntit si afanat, destul de umed ca sa asigure o germinatie uniforma.
  • Plantele perene – sparanghelul, stevia, macrisul, reventul. O cultura ocupa terenul cativa ani, iar tehnologia de cultura nu necesita prea multe lucrari. Se inmultesc pe cale vegetativa.
  • Ciupercile si porumbul zaharat fac parte tot din ansamblul legumicol, dar au tehnologii de cultura foarte diferite.
Please wait...