Într-un fel, bucataria libaneza are un aspect şi un gust foarte similare cu multe alte mâncăruri din Orientul Mijlociu, făcând parte din cultura culinară arabă, care cuprinde întreaga coastă de sud a bazinului mediteranean. Bucataria libaneza este unică, împrumutând foarte multe elemente din țările Orientale, dar și din Turcia – o țară pe jumătate europeană. Să vedem împreună mai multe lucruri despre această bucătărie, dar și de ce este atât de specială în categoria “bucătăriile lumii”.
Totuşi, a spune că varietăţile de mâncare libaneză sunt acelaşi lucru cu restul mâncării din Orientul Mijlociu, este ca şi când am spune că tradiţia culinară italiană este la fel cu cea franceză sau cu cea irlandeză.
Bucataria libaneza pare cumpătată când vine vorba de grăsimi animale şi carne (exceptând carnea macră), însă este notorie pentru bogăţia de legume, fructe, tipuri de amidon, ulei de măsline şi usturoi. Dintre acestea, ultimele două, alături de legume, sunt ingrediente absolut obligatorii în felurile de mâncare libaneză.
Alături de cultura culinară arabă, bucataria libaneza există încă din vremurile biblice, şi este efectiv încărcată de istorie. Pe lângă felurile de mâncare tradiţionale libaneze renumite în întreaga lume, cum ar fi crochetele Kibbeh, Mulukhiya cu frunze de iută, brânza de iaurt Labneh, baclavaua şi altele, bucataria libaneza oferă o varietate de opţiuni delicioase de reţete: reţete pe bază de legume, cum este de exemplu renumita musaca libaneză. Aceasta este o mâncare tradiţională vegetariană, ale cărei principale ingrediente sunt vinetele, năutul şi sosul de roşii.
Mâncărurile libaneze, la fel ca multe alte mâncăruri din Orientul Mijlociu, sunt tot mai populare în ţările din vest ca alternativă la mai puţin sănătosul fast food. Astfel, diverse restaurante servesc o mare varietate de mâncăruri libaneze şi alte mâncăruri din Orientul Mijlociu şi oferă reţete. Reţete găsiţi uşor, iar dacă îndrăzniţi să gătiţi o mâncare din bucătăria libaneză în propria bucătărie iarna, puteţi folosi şi legume congelate.