Numele Crișana provine de la cele trei râuri principale din regiune: Crișul Alb, Crișul Negru si Crișul Repede.
Numele Banat provine din cuvântul Ban, liderul militar al regiunii.
Amplasare: frontiera de vest a României - Crișana se învecinează cu Ungaria în nord și Banat cu Serbia în sud.
Populație: Aproximativ 3 milioane de persoane
Orașele principale: Arad, Oradea, Timișoara
Clima: Crișana are un climat temperat-continental, în timp ce Banatul are o ușoară influență mediteraneană, cu veri fierbinți și ierni blânde
Repere
Amestecul unic al patrimoniului arhitectural și cultural din provinciile bogate în istorie, Crisana și Banat, se datorează faptului că românii de-a lungul secolelor au trăit aici alături de germani, sârbi și maghiari (maghiari). Un trio al orașelor din vestul României - Timișoara, Oradea și Arad - oferă călătorilor o perspectivă asupra tradițiilor multor trecut și colorate din această regiune.
Conducerea Habsburgică de până în 1918, a introdus arhitectura Art Nouveau în Banat și a stabilit Timișoara ca "orașul grădinii". Frecvent denumită "Little Vienna", Timișoara a fost întotdeauna un oraș progresist, cosmopolit. Un important oraș comercial și universitar, Timișoara, are piețe deschise, parcuri și grădini, buticuri elegante, cafenele, restaurante și un spectacol minunat de arhitectură secesionistă. Printre atracțiile culturale se numără Muzeul Banatului (artă, istorie naturală și etnografie), Muzeul Satului, Grădina Botanică, Filarmonica din Timișoara și Opera. Locurile istorice includ Ruinele Cetății Timișoara, Castelul Huniade, Palatul Dicasterial, Primăria Veche și Palatul de Justiție.
La nord de Timișoara, pe malurile râului Mureș se află orașul Arad, cu istoria sa cunoscută începând cu secolul al XII-lea. Bisericile și catedralele acoperă patru secole, mai multe denominațiuni și stiluri arhitecturale, variind de la baroc la neoclasic. Arhitectura incitantă a clădirilor din piața orașului reflectă influența ocupației austro-ungare unice; cele mai notabile sunt Primăria și Palatul Cenad. O cetate turcească originală (construită în 1550 și reconstruită de două ori în secolele XVII-XVIII), Palatul Culturii și Casa Filarmonicii de Stat sunt unele dintre celelalte atracții turistice.
Oradea, la 12 km est de granița româno-ungară, este unul dintre cele mai pitorești orașe din vestul României, precum și un important centru cultural. La începutul secolului trecut, cele mai multe case vechi ale orașului au fost reconstruite și personalizate după stilul arhitectural modern din Viena, denumit "Sezession", cu fațadele bogat decorate de roz, verde, albastru și alb palid. Pentru a vă simți din trecutul orașului, plimbați-vă în jurul Vechiului centru și vizitați Muzeul râurilor Cris, găzduit într-un palat splendid din 1770 baroc cu 365 ferestre modelate după Palatul Belvedere din Viena.
Vestul României este un rai pentru călători activi și căutători de aventură, cu posibilități abundente de drumeții, alpinism, vânătoare, pescuit, călărie și multe altele. Crișana și Banat au peisaje naturale deosebite, cu un climat similar celui din regiunea mediteraneană.
Baile Herculane, la distanță de mers pe jos de Timișoara, este un spa antic românesc, dezvoltat în secolul al XIX-lea ca o stațiune la modă. Legenda spune că Hercule însuși sa îmbăiat în izvoarele naturale care dă puterea. Muntele Domogled, la vest de stațiune, este o rezervație extinsă a pădurilor, care adăpostește copaci rari, broaște țestoase și fluturi.
Munții Bihor, coborând de la est la vest, dețin unele dintre cele mai ascunse comori ale României; explorați tunelurile de peșteră, cascadele subterane, lacurile ascunse, canionele și ghețarii. La vest de Munții Bihor se află Peștera Urșilor. Numit după urmele fosile din speciile de urs de peșteră (dispărut acum 15 000 de ani) descoperit aici, acesta prezintă două nivele de galerii, care se întind mai mult de o jumătate de kilometru, cu stalactite și stalagmite estimate la 22 000 de ani, unele asemănătoare cu animalele și castelele.
Locuri de explorat
- Stilul arhitectural al Secesiunii - o legătură importantă între stilul bizantin și arhitectura modernistă mai târzie - în Arad, Oradea și Timișoara
- Zona Zarardului (Tara Zarandului) cu principalele sale centre: Barsa, Barzava, Burchis-Capalnas si Buteni
- Stațiunile antice ale lui Hercule de la Baile Herculane
- Pestera Ursilor (Pestera Ursilor), în apropierea satului Chiscau, o peșteră de o frumusețe rară, găzduind o gamă largă de stalagmite și stalactite, precum și urmele fosilelor specii de peșteri care au dispărut acum 15 000 de ani
- Pestera vantului, cea mai lunga pestera din Romania (mai mult de 24 mile)
- Porțile de Fier ale Dunării (Portile de Fier), Cheile Dunării înguste între Munții Carpați și Balcani
- Cheile Nerei (la 35 km de Oravita)
Muzeele principale
- Muzeul de Istorie din Arad
- Muzeul Tara Crisurilor din Oradea
- Muzeul de Istorie a Teatrului din Oravița, cel mai vechi teatru din țară
- Muzeul de Artă din Timișoara
- Banat Muzeul de Istorie din Timișoara
- Banatul satului Banat din Timișoara
Arta spectacolului
- Casa de Filarmonicii de Stat din Arad
- Teatrul de Stat din Arad
- Teatrul German de Stat Timișoara
- Teatrul Național și Opera din Timișoara
- Filarmonica de Stat din Timișoara
- Teatrul Nord din Satu Mare
- Filarmonica de Stat din Satu Mare
Aventuri în aer liber și parcuri
- Parcul Național Semenic-Cheile Carasului - cel mai sălbatic sistem de peșteri din România
- Cheile Nerei-Parcul Național Belusnita - chei sălbatice și habitate naturale nealterate
- Parcul natural Porțile de Fier - Cheile Dunării, inclusiv cel mai îngust pe calea sa
- Parcul Național Domogled Valea Cernei - peste 100 de peșteri, chei impresionante și rare specii sălbatice
- Parcul Național Retezat - 80 de lacuri glaciare, inclusiv cea mai mare (Bucura, 21 de acri) și cea mai adâncă (Zanoaga, 95 de picioare) în România
Activitati
Ciclism, Camping, Spectacole, Pescuit, Drumeții, Tururi naturale, Schi, Vizare la faună și la păsări
Mâncare și vin
Gastronomie
Bucătăria locală din Banat, care prezintă influențe austriece, germane și maghiare, se bazează în principal pe carne de porc și pe legume bogate în condimente. Smântână, cimbru, tarhon, chimen și boia de ardei sunt favorizate să condimenteze felurile de mâncare. O specialitate locală este fidea de casă, numită Iofca - preparată cu varză, brânză, nuci, lapte și semințe de mac. Un alt fel de mâncare tradițională din regiunea Banat este paprikash cu găluște din făină și aluat de ou fiert în apă sărată. Alte feluri de mâncare locale includ tocană cu găluște, mazăre și ouă prăjite, gulaș de pui și de porc, supă de găluște și tocană de pui de tarhon.
Alte specialități locale:
Varga Beles - o budincă gustoasă de gălbenuș de mâncare specială, cu brânză și stafide, înfășurată într-o bucată de puf și coapte în cuptor.
Pogacele - prăjituri tradiționale, de obicei cu brandy de prune.
Vii
Primele înregistrări ale viticulturii din regiunile Banat și Transilvania datează din perioada invaziei romane a Daciei, în primul secol d.Hr. În interiorul zidurilor cetății medievale din Alba Iulia a fost descoperită o rețea de beciuri interconectate; au fost folosite pentru producția de vinuri spumante și pentru depozitarea și îmbătrânirea vinurilor nepermise.
- Podgoria Minis Maderat
Podgoriile din Arad se întind pe dealurile ce se învecinează cu partea de vest a Munților Zarand, între Lipova și Pancota. Steaua regiunii este podgoria lui Minis. În 1862, la concursul de vin din Londra, "Rosu de Minis" a câștigat premiul "Cel mai bun din toate vinurile". Timp de mai mult de un secol, vinurile din Minis au fost exportate în mai multe țări din Europa, precum și în Statele Unite ale Americii.
Soiul roșu, nativ, Cadarca, care prezintă o culoare rubin-roșie, cu un gust amețitor de cuișoare proaspete, a fost vinul curții imperiale din Viena în timpul domniei împăratului Franz Josef în secolul al XVIII-lea.
Pinot Noir, Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc și Cadarca sunt produse utilizând tehnologii clasice de vinificație, în timp ce vinurile albe, cum ar fi Rieslingul italian, Traminer, Pinot Gris și Sauvignon Blanc, sunt obținute prin utilizarea zygmurului de răcire, rezultând vinuri albe de fructe de mare finețe .
Recas Vineyard
În vecinătatea Timișoarei se află podgoria Recas, cu o istorie care datează din secolul al XV-lea. Unele dintre vinurile premiate aici sunt: Riesling italian, Feteasca Regala, Muscat Ottonel / Feteasca Regala, Sauvignon Blanc (vinuri albe); Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir / Merlot (vinuri roșii).
- Gustări de vin
- Banat
- Podgoria Tirol - Senator Wine
- Crama Petro Vaselo
- Cramele Recas
- Crama Dealul Dorului
- Crama Terra Natura
- Crișana
- Crama Daiconi
- Crama Elite
- Crama Wine Princess
- Pivnițele Paven
- Podgoria Silvania
- Crama Vinca
- Crama Dobra
- Crama Familia Hetei
- Crama Nachbil
- Crama Ratești
- Banat
Alte informații
Transport la Banat & Crisana
- Sosire pe calea aerului
Aeroporturi majore situate în: Arad (ARW),Oradea (OMR),Timisoara (TSR)
Companii aeriene cu servicii în regiune: Austrian Airlines,Lufthansa,BlueAir, Tarom
- Călătoriți cu trenul sau autobuzul
Există mai multe trenuri zilnice și autobuze din / spre București și alte orașe mari din România către regiunile Banat și Crisana.
Gara principală din Banat și Crisana: Timișoara, Arad, Oradea, Satu Mare
Pentru a verifica programul de trenuri și autobuze pentru rutele interne, vă rugăm să vizitați secțiunea: Transportul intern al României
Informații despre trenurile internaționale spre / dinspre Banat și Crisana sunt disponibile la adresa: www.romaniatourism.com/transportation.html#bytrain
- Călătoriți cu mașina
Punctele de trecere a frontierei în regiunile Crisana și Banat din Ungaria și Serbia în România includ:- Ungaria: Bors, Nadlac, Valea lui Mihai, Varșand, Carei, Petea, Urziceni
- Serbia: Jimbolia, Naidas, Porțile de Fier, Salonta, Stamora-Moravita, Turnu
Informații turistice
- Centrul de Informare Turistică Timișoara
- Centrul de Informare Turistică Arad
- Centrul de Informare Turistică din Oradea