Sfaturi pentru un stil de viață sustenabil

Eutopia Gardens: „Natura ne oferă cu generozitate tot ce avem nevoie, cu condiția să o respectăm. Nu suntem proprietari, ci doar locatari.”

Nevoia de schimbare este urgentă. E foarte probabil să fim printre ultimii care au șansa să înțeleagă că traiul sustenabil este singura noastră opțiune viabilă. Refacerea echilibrului naturii, plafonarea consumului, echitatea socială sunt realizabile doar printr-un consens larg, internațional. Epoca doctrinelor politice a trecut, e momentul păcii, creației, inovației, reconstrucției. Pământul, casa noastră comună, are nevoie să fie administrat cu responsabilitate, competență, viziune. Fiecare locuitor al planetei ar putea trăi în condiții de bunăstare, având o locuință, hrană sănătoasă, apă curată, energie gratuită, acces la servicii performante în toate domeniile.

Cu ce putem contribui fiecare dintre noi la formarea unei noi lumi? Putem deveni mai chibzuiți, renunța la febra cumpărăturilor, putem fi atenți la deșeurile produse, ne putem forma noi deprinderi și descoperi noi bucurii. Natura ne oferă cu generozitate tot ce avem nevoie, cu condiția să o respectăm. Nu suntem proprietari, ci doar locatari.

Școala ar trebui să fie și locul experimentelor, locul unde elevii sunt antrenați să prelucreze informațiile, să-ți dezvolte gândirea creativă, să genereze idei noi. O școala eficientă are o abordare personalizată, utilizează doar resurse tehnologice și profesionale de calitate, implică toți elevii și menține permanent legătura cu viața reală. Nu notele sunt importante, ci aprecierea efortului depus, asumarea riscurilor fără teama unor răspunsuri greșite. Formarea caracterelor este obiectivul principal, iar apoi acumularea de conținut. Copiii pot fi inspirați să caute informații, responsabilizându-se pentru propria învățare.

Școala ar putea asigura educația copiilor în toate domeniile. Prin programe de tip after school, desfășurate în colaborare cu ONG-uri și companii din comunitate, copiii ar putea desfășura activități lucrative și de agrement, mai ales în aer liber. Astfel s-ar putea cultiva obiceiuri sănătoase și forma deprinderi lucrative utile, dar și plăcute. De asemenea, contactul cu activitățile și problemele cu care se confruntă entitățile juridice ar ajuta copii să înțeleagă ce înseamnă să fii antreprenor. Prin programe în care sunt antrenați să gestioneze activități de tipul: ziar școlar/comunitar, administrare grădină proprie/publică, orice mic centru de producție/profit, copiii pot învăța să optimizeze procesele. Implicarea lor în efectuarea de reportaje sociale le-a putea deschide un orizont mai larg cu privire la necesitățile comunității, la observarea modului cum rezolvă administrația aceste probleme, cu ce priorități și costuri, propunând eventual rezolvări mai eficiente. Participarea la servicii sociale i-ar ajuta să devină empatici. 

Dacă dorim rezultate rapide, aceasta ar putea fi soluția. La sustenabilitatea noastră pe Pământ nu pot contribui câțiva exponenți, e necesară o participare în masă.

Școala ar putea deveni și un nucleu de învățare pentru comunitate, procesul de învățare putându-se organiza pe grupuri de vârstă și preocupare. Școala poate contribui inclusiv la dezvoltarea simțului comunitar, la nașterea sentimentului de identitate comunitară.

Fundația Eutopia Gardens dezvoltă trei programe, trei portaluri web care au ca scop susținerea comunităților în drumul lor spre sustenabilitate:

Eutopia.Market - susține producătorii, în special pe cei mici și mijlocii, pentru a se face cunoscuți pe piețele de care sunt interesați, locale sau internaționale. Fiecare producător dispune în cadrul portalului de pagina web proprie în care își poate prezenta activitatea și produsele, inclusiv dispune de magazin online propriu.

Eutopia.Guide (în implementare) - locul unde comunitățile își pot prezenta portretul detaliat, incluzând valorile comunitare de toate tipurile: umane, culturale, economice, turistice, s.a.

Eutopia.School (în lucru) - pe lângă materiile din programa școlară, cuprinde informații utile dezvoltării personale. Unitățile de învățământ dispun aici de pagini web proprii. Doritorii pot parcurge cursuri online acreditate sau se pot înscrie la cursuri de formare profesională.

După o experiență de 15 ani de activități educaționale și de agrement, organizate cu elevi de toate vîrstele, în Parcul Eutopia, dorim să înființăm un centru educațional pilot în cadrul parcului, pentru a desfășura un program de activități astfel structurat încât parcurgerea lui să ajute copii să-și descopere pasiunile, să înțeleagă mai profund natura, să capete deprinderi practice, pentru ca treptat să devină independenți, autosustenabili. După o perioadă de experimentare, programa de activități s-ar putea aplica și în alte comunități. Ne dorim ca în centrul educațional de tip after school Eutopia, copii să fie pregătiți pentru o viață sănătoasă, fericită, împlinită, pentru a putea cunoaște pasiunea, buna dispoziție, iubirea, bucuria de a fi.

Tot în fază de proiect se află înființarea unei piețe de weekend, în care producătorii din localitățile învecinate să-și poată comercializa produsele, iar cumpărătorii, majoritatea orășeni, să fie stimulați să-și petreacă timpul împreună, în aer liber. Accesibilitatea tuturor, producători și cumpărători, este facilitată de amplasamentul parcului, lângă drum național și linie de tramvai. Am făcut deja delimitarea locului cu vegetație permanent verde, am creat parcări generoase și am introdus curent și apă.

Mihaela-Aurora Buzatu

Informaţii despre

Tip eveniment Media
Perioadă 28 Aprilie 2021