UNIUNEA EUROPEANĂ: CE ESTE ȘI DE CE EXISTĂ

Uniunea Europeană (UE) este un parteneriat economic și politic unic format din 28 de state europene membre. Aceasta a fost creată după Al Doilea Război Mondial, pentru a încuraja cooperarea economică, principiul care stă la baza sa fiind că statele care întrețin relații comerciale unele cu celelalte devin interdependente din punct de vedere economic și, astfel, mai predispuse să evite conflictele. Uniunea Europeană este întemeiată pe statul de drept: orice acțiune a sa se întemeiază pe tratate, care sunt convenite de toate statele membre.

Uniunea Europeană acordă o atenție deosebită menținerii caracterului transparent și democratic al instituțiilor sale. Parlamentul European este o adunare parlamentară multinațională unică, aleasă în mod direct de către cetățeni. Cei 751 de membri ai Parlamentului European reprezintă peste 500 de milioane de cetățeni din 28 de state membre. Cetățenii europeni pot participa la procesul politic în mai multe moduri. De pildă, ei pot vota la alegeri, își pot contacta deputatul care îi reprezintă în Parlamentul European, pot adresa petiții Parlamentului European sau pot lansa o inițiativă cetățenească prin care să îi solicite Comisiei Europene să pregătească o propunere legislativă.

PRINTRE PRINCIPALELE REALIZĂRI ALE UNIUNII EUROPENE SE NUMĂRĂ:

  • O jumătate de secol de pace, stabilitate și prosperitate, factori ce au îmbunătățit considerabil standardele de trai pentru milioane de europeni.
     
  • Eliminarea controalelor vamale dintre statele membre: cetățenii pot călători fără opreliști în cea mai mare parte a continentului european și, de asemenea, este mult mai ușor să trăiești și să muncești peste hotare în Europa.
     
  • Piața unică: aceasta permite libera circulație în Uniunea Europeană a majorității bunurilor, serviciilor, capitalurilor și persoanelor și reprezintă principalul motor economic al UE.
     
  • Crearea monedei unice – euro – utilizată în prezent în majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene, care a înlesnit și mai mult comerțul și circulația în interiorul Uniunii Europene.
     
  • Respectarea valorilor demnității umane, libertății, democrației, egalității, statului de drept și drepturilor omului – valori prevăzute în Carta drepturilor fundamentale a UE. Instituțiile și guvernele UE au obligația juridică de a susține aceste valori oricând aplică dreptul european.
     
  • O politică externă și de securitate comună, permițând Uniunii Europene să se exprime cu o singură voce cu privire la problemele internaționale. Uniunea Europeană acționează unitar și, atunci când acordă ajutor statelor nemembre, monitorizează problemele în materie de drepturile omului la nivel mondial și gestionează relațiile comerciale cu state nemembre.