(Xerophyta = uscat+planta) – plante adaptate structural si fiziologic sa supravietuiasca si chiar sa se dezvolte in zone cu deficit, sezonier sau permanent, de umiditate.

Xerofitele se pot intalni in toate tipurile de habitat, nu numai in cele tipic lipsite de apa, cum ar fi deserturile. Cactusii si alte suculente pot fi intalnite in destert, dar bromeliile pot fi gasite in padurile tropicale. Plantele care traiesc in conditii arctice pot avea si ele nevoi pentru adaptari xerofitice, intrucat apa nu este disponibila pentru a fi preluata de planta atunci cand este inghetata. Multe tari au xerofite, inclusiv cele cu climat umed -ex. Anglia, in zonele dunelor de nisip si in zonele de coasta.

Cand apa este din abundenta, rata transpiratiei este aproximativ aceeasi ca si la celelalte plante. Pentru a supravietui insa in perioadele de seceta prelungita dispun de cateva mecanisme specifice:

Mecanism

Adaptare

Exemple

Limitarea pierderilor de apa

Cuticula groasa - pentru a stopa evaporatea necontrolata Opuntia

Stomate putine, reduse in dimensiune sau stomate
ce se deschid noaptea

Planta de ghiata (Carpobrotus edulis)
Perisori fini la suprafata Cactusi
Rasucirea suprafetelor foliare la uscaciune pentru a mentine umiditatea aerului in jurul stomatelor Iarba Marram (Ammophila)

Stocarea apei

Frunze suculente Bryophyllum daigromontianum

Tulpini suculente

Kleinia articulata

Preluarea apei

Sistem radicular profund, pentru alimentare din panza freatica

Acacia

Radacini superficiale pentru absorbtia rapida a apei
din ploi

Cactusi