Oriunde ne-am afla pe glob, regimul de temperaturi poate fi putin diferit de cel prezentat in hartile climatice (niciodata in mod radical), din cauza existentei unor zone cu particularitati.

Gradinarii trebuie sa faca fata mai multor tipuri de microclimate. Astfel, in unele zone ale gradinii este mai mult soare decat in altele, unele zone sunt mai calde sau dimpotriva mai reci, unele sunt mai uscate sau mai umede, iar in unele parti vantul bate, in timp ce in altele doar adie.

Gradinile pot fi umbrite de case, ziduri, garduri sau de diferite plante. Zonele umbrite sunt mai racoroase si mai umede decat zonele neumbrite, pentru ca primesc mai putina lumina si caldura de la soare.

Partile din sud sau sud-vest ale unei pante primesc mai multa lumina de la soare decat partile din nord sau nord-vest. Plantele de pe pante cu expunere sudica vor inflori mai devreme decat aceleasi plante aflate pe pante cu expunere nordica. Plantele de un pe deal vor inflori mai devreme decat cele dintr-o vale. Aerul rece este mai greu decat cel cald si se comporta ca si apa. Curge, stabilindu-se in zonele joase. Retineti ca gradinile in panta sunt mai calde decat imprejurimile imediate

Z
idurile cu dispunere est-vest reflecta mai multa lumina spre partea de sud, in timp ce in partea de nord determina formarea unei zone umbroase. Pozitia nord-sud a unor garduri sau ziduri creaza o regiune mai calda in partea de vest si mai rece in partea de est. De asemenea, materialul din care este construit zidul sau cu care este vopsit poate modera sau intensifica lumina si caldura reflectate in gradina.

Pe timpul noptii, gradina pierde din caldura, aceasta fiind radiata in partea de sus a atmosferei. Norii si umiditatea tind sa izoleze pamantul de aceasta pierdere de caldura. Prin urmare, orice parte a gradinii care este acoperita, e ferita de pierderea caldurii. Aceasta pierdere de caldura face ca anumite zone ale gradinii sa fie mai predispuse la frig decat altele. Este important de retinut ca plantele sensibile nu trebuie plantate in aceste zone predispuse la frig.

Marea este un factor important care determina modificari ale climei. Chiar si o apa mai mica, aflata in curtea casei intr-o piscina sau un bazin, poate crea un microclimat mai racoros pe timpul zilei si mai cald pe timpul noptii.