TUBEROBULBILII se multiplica rapid

Tuberobulbul este un bulb modificat, care in loc de tunici carnoase specifice, are numai la exterior 1-2 foite subtiri de protectie, miezul tuberobulbului fiind dintr-un tesut parenchimatos mare, bogat in substante de rezerva. La partea inferioara, radacinile sunt prinse intr-un discbazal. De obicei scurti si rotunzi, tuberobulbii sunt, cateodata, aplatizati la varf si concavi la baza. Au un sistem de radacini nepersistente, ce traieste numai un sezon. Aceste radacini se regenereaza toamna, imediat dupa plantare, ancorand planta.
Exemplele de plante care se dezvolta din tuberobulbi includ gladiolele, crocusul, frezia sau ixia.

Unele specii, pe partea superioara a tuberobulbului au muguri, din care se formeaza in cursul perioadei de vegetatie, tijele florale, iar la baza acestora noi tuberobulbi. Unul sau chiar doi tuberobulbi se formeaza deasupra celui vechi, inlocuindu-l. In afara de acestia, in jurul discului bazal apar, din alti muguri, numerosi tuberobulbli, care ajung la maturitatea de inflorire numai in anii urmatori. La cateva specii, tuberobulbii se formeaza in varful unor stoloni. Lungimea stolonilor este diferita (la gladiole si frezia, ei sunt foarte scurti).


Acesti tuberobulbili, de marimea unui bob de mazare, se formeaza anual, la unele specii in numar considerabil: 20-40. Ei ajung sa infloreasca dupa 2-4 ani, in functie de specie si de marimea lor.

Obtinerea tuberobulbilor floriferi in cantitate mai mare sau in timp mai scurt se poate provoca prin diverse metode. Una dintre ele consta intr-o hranire mai abundenta a plantelor si inlaturarea florilor si a inflorescentelor. La gladiole, de exemplu, se recomanda plantarea bulbilor cu varful in jos. In acest caz, 80% din plante formeaza tije florale cu 3-4 bulbi. Folosind insa acesta metoda, se intarzaie infloritul cu 5-7 zile.

Intrucat tuberobulbul isi foloseste rezerva de hrana pentru formarea frunzelor, florilor si noilor tuberobulbi si tuberobulbili, energia lui este epuizata si apoi, virtual dispare, de obicei intr-un sezon. Cresterea din urmatorul an se datoreaza unuia sau mai multor noi tuberobulbi bine dezvoltati.