Inflorescenţă definită (cimoasă) - tip de inflorescenţă ce prezintă o axă floriferă primară cu creştere definită (se termină cu o floare), pe care se diferenţiază axe de ordine şi vârste diferite şi ele cu creştere definită, de multe ori însă ele depăşind în creştere axa primară. Succesiunea înfloririi este de la centru spre periferie, florile fiind cu atât mai tinere cu cât mai depărtate de vârf.

Inflorescenţele racemoase se subdivid în : 

A. Inflorescenţe definite simple - cu axa principală ramificată diferit. După numărul ramificaţiilor secundare ale axei primare, care pornesc din acelaşi loc, se deosebesc trei tipuri de inflorescenţe cimoase simple:  

1. MONOHAZIU - Cimă UNIPARĂ - cu axa principală ramificată unilateral. Axa principală şi axele secundare se termină cu o floare. 

 

Drepaniu- cimă unipară în formă de seceră Ripidiu-cimă unipară în evantai Bostrix-cima unipară helicoidală Cincin-cimă unipară scorpioidă

2. DIHAZIU - Cimă BIPARĂ - axa principală, terminată cu o floare formează, formează două ramuri opuse de ordinul I, la primul nod de sub floare.  Acestea cresc mai lungi decât axa principală şi fiecare se termină cu o floare. Ramificarea poate contiuna în acelaşi mod : de la nodul aflat imediat sub floare se formează ramuri opus ede ordinul II, terminate  fiecare cu o floare.

Cimă bipară simplă

3. POLIHAZIU - Cimă MULTIPARĂ - axa principală, terminată cu o floare, formează sub floare mai multe ramuri de ordinul II, dispuse în verticil:

Cima multipara tipica

Glomerul

 B. Inflorescenţe definite compuse - cu axa principală ramificată de mai multe ori: 

- homotactice (discine) - axele secundare poartă inflorescenţe simple de acelaşi fel :
   

 

 

Dihaziu compus

Cinaţiu

 - heterotactice( mixte, polimorfe) - axele secundare poartă inflorescenţe simple de feluri diferite.
In această categorie se încadrează următorele: cincin de calatidii, cincin cu umbelă, botrix cu calatidii, dicazii de monocazii, pleiocazii de ciaţii, spic cu polihaziu sau dihaziu, capitul cu cincin, amet cu dihazii, cimă elicoidală din calatidii.

Exemple de pleicocazii: