Skip to main content
Home
    • Plante ornamentale & forestiere
      • Plante fructifere
        • Legume, ierburi, ciuperci
          • Cereale, Furaje, Plante industriale
          • Română
            English
            Română
          • Login
          • Începeţi acum
          Login
          Continuă cu:
          ÎNREGISTRARE  » Cumpărător - persoană fizică Cumpărător - companie
          Producător Distribuitor Partener Operator
          Close
          » Agricultură & Alimentație » MATERIAL SĂDITOR & REPRODUCTIV » Legume, ierburi, ciuperci » Ciuperci (inocul/miceliu)

          Ciupercile au fost apreciate pentru proprietatile lor culinare si medicinale de mii de ani iar egiptenii le pastrau prin lege doar pentru faraon. Hieroglife datand de acum 4.600 de ani ii arata pe stramosii acestora precum si asocierea lor cu nemurirea. In vremurile stravechi, ciupercile nu erau cultivate, cresteau in salbaticie si intotdeauna exista riscul sa fie culese odata cu cele comestibile si soiuri otravitoare, cu sau fara intentie, asa cum avea sa afle pe propria piele si împaratul roman Claudius care a avut la ultima sa cina din viata ciuperci. Civilizatiile asiatice antice considerau ca ciupercile, in special soiurile shiitake si maitake, sunt bune pentru sanatate in general si pentru imunitate in special.
          Ciupercile sunt bogate in seleniu
          Deseori amestecate in categoria legumelor, ciupercile sunt de fapt un tip de Fungi fara radacini, frunze sau seminte. In ciuda lipsei de culoare pe care ne-am obisnuit sa le asociem cu antioxidantii, ciupercile sunt o sursa buna de seleniu, necesar pentru functionarea intregului sistem antioxidant. Seleniul este un element chimic de care corpul are nevoie pentru a folosi eficient oxigenul, pentru detoxificarea corpului, mentinerea sanatatii cardiace si a pielii.

          Ciupercile si vitamina D
          Datorita mediului lipsit de lumina in care traiesc este destul de ciudat ca sunt o sursa buna de vitamina D, vitamina soarelui. De fapt, ciupercile sunt una dintre putinele surse “vegetariene” de vitamina D, care de altfel este disponibila in uleiul din ficat de cod, peste gras precum macrou, somon, sardine si ton, sau oua si ficat. Se estimeaza ca 10 ciuperci furnizeaza 10% din necesarul zilnic de vitamina D. In viitor, ciupercile ar putea deveni surse mai bogate de vitamina D pentru ca, la fel ca oamenii, produc vitamina D la expunerea la soare. Studii recente arata ca expunerea ciupercilor la raze ultraviolete timp de doar 5 minute ar putea sa le mareasca continutul de vitamina D cu pana la 100% sau mai mult din necesarul zilnic. Multi dintre noi ar prefera aceasta sursa de vitamina D in locul uleiului din ficat de cod. Printre alte avantaje ale ciupercilor se mai numara si urmatoarele: 
          cel mai ridicat nivel al antioxidantului puternic numit L-ergotioneina care activeaza sistemul imunitar si combate radicalii liberi; niveluri ridicate de oligo minerale cupru si fier, ambele necesare in sinteza hemoglobinei; mai mult potasiu per portie decat o banana mica, care contribuie la mentinerea presiunii arteriale in limite normale precum si la o buna functionare a sistemului nervos si muscular
          Soiuri de ciuperci
          Desi japonezii cultiva ciuperci shiitake de 2.000 de ani, sunt soiuri care au inceput sa fie cultivate doar de 200 de ani. Francezii au inceput sa cultive ciuperci in scopuri comerciale abia spre sfarsitul secolului 19, in timp ce imigrantii americani au cultivat primele ciuperci de-abia in 1896. Cea mai cultivata ciuperca comestibila din lume este ciuperca alba (champignon), despre care multi ani se credea ca nu prezinta nicio valoare medicinala sau nutritionala. Studii recente, insa, arata ca modesta ciuperca cu palarie alba, precum si soiurile crimini si portobello, contin la fel de multa putere antioxidanta ca tovarasele sale asiatice care au fost laudate secole de-a randul pentru proprietatile lor de vindecare si prevenire a bolilor. In medicina asiatica, ciupercile shiitake si maitake s-au dovedit atat de eficiente in stimularea sistemului imunitar si in combaterea cancerului, incat in prezent sunt testate si pentru abilitatea lor de a lupta cu virusul HIV. Ciupercile Reishi sunt nelipsite din medicina chineza. Desi nu sunt comestibile, se pot gasi sub forma de ceaiuri, extracte si capsule si se folosesc pentru intarirea imunitatii si reducerea inflamatiei. Ciupercile comestibile sunt versatile si usor de incorporat in alimentatia zilnica. Nu ai nevoie decat de o jumatatea de cana pentru a beneficia de avantaje. Le poti pune in supe, tocanite, cereale si verdeturi sau le presari pe salata.

          .
          Agaricus
          AGARICUS bisporus, subfrutescens
           
          .
          Ciuperca castanului
          PHOLIOTA adiposa
           
          .
          Ciupercă neagră chinezească
          AURICULARIA polytricha
           
          .
          Ciuperci medicinale
           
          Cânepa pădurii
           
          .
          Coama leului
          HERICIUM erinaceus
           
          .
          Creasta cocoșului
          SPARASSIS crispa
           
          .
          Crimini
           
          .
          Gălbiori
           
          .
          Hribi
           
          .
          Maitake
           
          .
          Morel
           
          .
          Nameko
          PHOLIOTA microspora
           
          .
          Picior de catifea
          FLAMMULINA velutipes
           
          .
          Pleurotus
           
          Burete cornet
           
          Ciupercă indiană
           
          Ciupercă regală
           
          Păstrăv de fag
           
          .
          Porcini
           
          .
          Portabello
           
          .
          Shiitake
          LENTINULA edodes
           
          .
          Simeji
          HYPSIZYGUS tessellatus
           
          .
          Tufăniță
          LYOPHYLLUM decastes
           
          • Perioada livrare
          • Unităţi de măsura
          • Soiuri în Catalogul NaționalMenţinători
          • Soiuri neînregistrate Producători
          • Soiuri brevetate Amelioratori
          • Denumiri ştiinţifice
          • Premii

          • Eutopia Market
          • Eutopia Expo
          • Eutopia Shop
          • ©2021 Eutopia Market

          Please wait...