2021-2022 Construcții, reparații, incidente
Anul 2021 a fost un an al pierderilor, reparațiilor și reamenajărilor. Au existat patru etape importante, consumatoare de mari resurse financiare.
Înlocuire parte din garduri vii din Buxus cu Euonymus japonicus
În ultimii ani, în toată Europa, Buxus-ul au fost afectat de atacul unui fluture care, în lipsa unor tratamente chimice periodice, duce la distrugerea completă a plantelor. Cei care au decis să nu folosească insecticide, au găsit câteva specii rezistente, pentru a înlocui Buxus-ul. Euonymus japonicus, Ilex crenata - sunt acum printre favorite. Am început și noi înlocuirea gardurilor vii, cu Euonymus japonicus `Benkomasaki`, un arbust permanent verde, compact, cu frunze lucioase, de culoare verde închis. Soluția s-a dovedit bună, noile plante sunt frumoase, rezistente, nepretențioase.
Impemeabilizare fund lac (circa 2000 mp)
Am reluat o lucrare de izolare a fundului lacului, care inițial a fost făcută cu argilă. Întrucât varianta nu a fost eficientă, am recurs acum la un beton B400 aditivat, conținând fibre de polipropilenă. Ni s-a spus că de data acesata să nu se vor mai produce infiltrații.
Amenajare zonă evenimente, pe marginea lacului
Lacul, cu o suprafața de apă de circa 3000 mp, înconjurat de vegetație ajunsă la maturitate (un labirint format din peste 100 specii de arbuști, o lizieră decorativă cu lungimea de peste 250 m și grupuri de arbori și conifere diverse) e acum un punct de atracție important al grădinii. Am decis să amplasăm în vecinătatea lui o construcție care să permită organizarea de mici evenimente muzicale, gastronomice, de agrement. Forma inedită a lacului, cu insulă și maluri rotunjite, a inspirat arhitectul iar proicetul realizat ne-a încântat.
Incident grav - incendiu de vegetație
O firmă căreia i-am permis să desfășoare activități de agrement în cadrul parcului (paintball, tras cu arcul, aniversare zile de naștere), ne-a produs, la final de august un incediu de proporții. Patronul acestei firme a utilizat foc pentru a arde câteva resturi în zona sa, provocând un incendiu care s-a extins în parc pe o suprafață de 8 ha, distrugând vegetație lemnoasă deosebit de valoroasă. Pagubele cuprind labirintul și liziera decorativă de lângă lac, precum și o lizieră de protecție amplasată la frontul stradal, cu lungimea de peste 300 m.
În urma expertizei efectuarte de către specialiști în domeniul horticol s-a estimat că paguba produsă depășește 100.000 Euro - valoare pentru material săditor tânăr, de înlocuire. Plantele distruse erau însă de mari dimensiuni, fiind plantate în perioada 2003-2007. Dezamăgirea a fost mare întrucât a zădărnicit efortul făcut de noi pentru a pune în valoare zona lacului. Patronul firmei vinovate nu a manifestat interes să contribuie la remedierea situației. Așteptăm decizia instanței.