Solurile argiloase au peste 25 la sută argilă.  Sunt cunoscute şi sub numele de soluri grele. 
Mulţi pomi fructiferi şi cei mai mulţi arbuşti cresc bine în sol argilos, însă legumele şi plantele erbacee, anuale sau perene, întâmpină unele dificultăţi.
Pentru a cultiva legume, plante floricole anuale sau perene, trebuie sa cunoaşteţi cateva moduri simple de a vă uşura munca.

Cum puteţi identifica un sol argilos?

Pentru a determina ce fel de sol exista in gradina dvs., puteţi incerca un test rapid: luaţi un pumn de sol umed şi strangeţi-l cu putere în palma. Daca la deschiderea pumnului remarcaţi o formatiune compacta de pamant, ce se lipeste de palma, este foarte posibil sa aveţi de-a face cu solul argilos.
De altfel, solul argilos este simplu de identificat si in absenta acestui test. Un astfel de sol se lipeste de incaltari si de uneltele de gradina, se grupeaza in bulgari mari de pamant, greu de sfaramat.

Solurile argiloase se compactează (se bătătoresc) ușor când sunt călcate în timp ce sunt umede și se usucă tare în timpul verii, formând crăpături serioase pe timp de secetă.
Acest tip de sol este, de multe ori, alcalin.

Avantaje si dezavantaje ale solului argilos

Desi pare o adevarata pacoste, solul argilos prezinta si o serie de caracteristici pozitive. Au un bun potențial fertil, deţinând o cantitate mai mare de substanţe nutritive decât alte tipuri de soluri, întrucât particulele din solul argilos sunt incarcate negativ si atrag calciul, magneziul si potasiul.
Este recomandata folosirea unei cantitati de pamant argilos si in mocirlirea radacinilor pomilor si arbustilor, inainte de plantare.
Aceste soluri dețin şi un procent ridicat de apă, datorită atragerii ei în capilaritatea spațiilor mici dintre numeroasele particulele de argilă.

Din pacate, avantajele sunt contrabalansate de dezavantaje evidente. Astfel, solul argilos se incalzeste greu primavara, nu ofera un drenaj bun al apei, formeaza bulgari compacti de pamant cu multa usurinta (fenomen care impiedica dezvoltarea radacinilor plantelor) si, cel mai adesea, este alcalin.
Solul argilos se taseaza cu usurinta, ingreunand cresterea radacinilor plantelor de talie mica. Acest tip de sol poate face probleme si iarna, cand este supus riscului de alunecare, ingreunand foarte mult intretinerea unei gradini in panta.
Plantele cu bulbi nu supravietuiesc de obicei iernii in acest tip de sol, radacinile lor fiind supuse unui risc mare de putrezire din cauza umezelii si a lipsei de oxigen.
Cand solul contine mai mult de 50% argila, aceste probleme devin si mai grave, iar solutia pentru gradina ar putea fi razoarele inaltate.

Metode de îmbunătăţire a solului argilos

Trebuie sa stiti ca imbunatatirea solului cu continut ridicat de argila necesita destul efort si poate dura cativa ani. Multa lume considera ca cea mai simpla solutie este imbunatatirea locala a solului argilos, la fiecare cuib sau radacina de planta in parte. Aceasta metoda, desi mai simpla si mai ieftina, va functiona doar partial, obligandu-ne sa o repetam anual, la fiecare cultura. Mai mult, in momentul in care plantele vor incepe sa creasca, dezvoltandu-si radacinile, se vor lovi de solul argilos si nu vor putea inainta. Prin urmare, veti obtine o planta subdezvoltata si nu veti putea beneficia din plin de roadele ei.

Asadar, cel mai indicat este sa incercam imbunatatirea intregii arii cultivate. Nu va apucati de treaba in zilele ploioase, pentru ca sapatul pamantului argilos va deveni aproape imposibil. Pentru inceput decideti care este suprafata pe care doriti s-o alocati gradinii de legume sau rondurilor cu flori. Apoi curatati bine zona de radacini si buruieni. Daca puteti si aveti de unde face rost, cel mai bine e sa acoperiti lotul de pamant cu un strat generos de ingrasamant organic (15-20 cm), constand din gunoi de grajd, frunze si iarba uscata. Urmatorul pas este amestecarea minutioasa a solului argilos cu ingrasamantul organic cu ajutorul unui harlet sau a unei cazmale. Din acest moment puteti incepe plantarea propriu-zisa a legumelor de gradina, dar trebuie sa stiti ca pana la imbunatatirea si transformarea totala a solului argilos vor mai trece cativa ani de munca.

Daca veti aplica aceasta metoda pe parcursul catorva ani consecutiv, toamna si primavara, veti transforma pamantul argilos din gradina intr-un sol bogat si nutritiv, in care veti putea cultiva legume sanatoase si bine dezvoltate.

Pentru a usura drenajul puteti amesteca solul cu nisip, aproximativ 250 kg de nisip/metru patrat de pamant argilos.

O alta varianta de obtinere rapida a unei arii de cultivat intr-o gradina cu sol argilos este construirea unor straturi inaltate ce pot fi umplute cu sol usor de cultivat.

La finalul unui sezon de dezvoltare, ideal ar fi sa realizaţi o testare specializata a solului din gradina. Aceasta vă va dezvalui pH-ul solului si eventualele deficiente de substante nutritive. Raportul pe care il veţi obtine vă va ajuta sa adaugaţi in pamant ingrasamantul necesar pentru ca plantele dvs. sa creasca armonios urmatorul sezon.



 

Informaţii despre

Denumire Sol argilos