Munții Anzi sunt cel mai lung lanț muntos din lume. Ei se întind de-a lungul coastei de vest a Americii de Sud prin Venezuela, Columbia, Ecuador, Peru, Bolivia, Argentina și Chile. Sunt alcătuiți de fapt din două sau mai multe lanțuri paralele în unele regiuni ca de exemplu în Peru, Bolivia, nordul Chile și Argentinei, unde între lanțurile muntoase sunt distanțe mari, delimitând între lanțuri podișul Altiplano cu lacul Titicaca. Centrul fostului imperiu Inca, orașul Cuzco, se află în nordul acestui podiș. Lungimea Anzilor Cordilieri este de aproximativ 7.500 km de la zona tropicală latitudine nordică (ca. 10° Nord) și până în afara zonelor tropicale latitudine sudică (ca. 55° Sud). În partea sudică și în Ecuador lățimea lor atinge 200 km, în schimb între Arica (Chile) și Santa Cruz de la Sierra (Bolivia) ating pe direcția est-vest lățimea de peste 600 km.
Munții
Muntele cel mai înalt din lanțul Anzilor Cordilieri este Aconcagua cu 6.962 m înălțime și este situat în Argentina la granița dintre Argentina și Chile.
Vârfuri mai importante
- Nevado Huascarán, 6.770 m (Peru)
- Alpamayo, 5.947 m (Peru)
- Nevado Yerupajá, 6.634 m (Peru)
- Nevado Illimani, 6.483 m (Bolivia)
- Cerro Torre, 3.133 m (Argentinia)
Vulcani
Anzii se află într-o zonă cu o intensă activitate vulcanică și seismică. Vulcanii cei mai înalți din lume se află în Anzi: vulcanul Monte Pissis din (Argentina) are 6.882 m, Ojos del Salado din (Chile) are 6.887 metri. Ca rezultat al proceselor vulcanice există solfatarele, geizerele și fumarolele.
Vulcani mai cunoscuți
- Cotopaxi, 5.897 m (Ecuador)
- Tungurahua, 5.010 m (Ecuador)
- Pichincha, 4.784 m (Ecuador)
- Villarrica, 2.840 m (Chile)
Lista munților și vulcanilor din America de Sud
- Llullaillaco, 6.723 m (Argentina/Chile)
- Nevado Coropuna, 6.426 m (Peru)
- Ubinas, 5.675 m (Peru)
- Chimborazo, 6.310 m (Ecuador)
- Osorno, 2.652 m (Chile)
- Sierra Nevada de Lagunas Bravas 6.127 m (Chile/Argentina)
- Lanín, 3.747m (Argentina)
- Uturunco, 6.010 m (Bolivia)
- Licancabur, 5.916 m (Bolivia/Chile)
- Misti, 5.822 m (Peru)
- Vulcani mai mici în Valea vulcanelor, (Peru)
Formarea Anzilor
Vârsta Anzilor este apreciată ca și cea a Himalayei la aproximativ 60 milioane de ani. După părerea lui Garzione (2006) lanțul muntos s-ar fi format cu numai 3 milioane de ani în urmă.
Plăcile tectonice
Anzii prezintă un caz tipic între o placă continentală și o placă oceanică (Pacific). Placa "Nazca" s-a ciocnit cu placa continentală a Americii de Sud în urmă cu circa 150 de miloane de ani. Pe această linie de joncțiune s-a format o falie (crăpătură) în adâncimea oceanului numite "Gropa Peru" (6262 m) și "Groapa Atacama" (8066 m) adâncime. În zona Anzilor și azi au loc o numeroasă serie de procese geodinamice, cu ridicări de teren până la 10 cm pe an, iar în zonele unde crusta pământului este deosebit de groasă (60 – 70 km) ridicându-se cu 1 mm pe an, aceste fenomene fiind numite convergențe geologice. Orogeneza acestor munți tineri a început în perioada terțiară, dar numai în perioada pleistocenă are loc procesul de înălțare propriu zisă a Anzilor, ajungând la semeția lor din zilele noastre.
Materii prime
se pot aminti:
- Minele de argint din (Cerro de Pasco, Potosí)
- Mina de cupru (cea mai mare din lume) (Calama)
- Zăcămintele de sulf și salpetru din Bolivia și Chile (în nord)
- Alte minerale și metale rare
Aconcagua, in original in spaniolă, Cerro Aconcagua, se găsește in Argentina și este simultan cel mai inalt munte din ambele Americi, din emisfera sudică, precum și cel mai inalt munte din afara Asiei și unul din Cele șapte varfuri importante ale lumii, fiecare dintre ele fiind cel mai inalt al continentului sau al sub-continentului din care face parte.
Parte a lanțului muntos al Anzilor Cordilieri este mărginit de văile Valle de las Vacas la nord și est, respectiv de Valle de los Horcones Inferior la vest și sud. Muntele și imprejmuirile sale fac parte din parcul regional numit Parque provincial Aconcagua. Muntele are a serie de ghețari, dintre care cei mai masivi sunt Ghețarul polonezilor (conform Glaciar de los polacos) și Ghețarul englezilor (conform Glaciar de los inglesos).
Există și un rau omonim, Rio Aconcagua, care izvorește de pe panta sudică și apoi curge spre vest, vărsandu-se in Oceanul Pacific la 20 km nord de orașul Valparaíso, Chile.
Muntele este rezultatul intrării plăcii tectonice Nazca sub placa tectonică a Americii de Sud in timpul "recentei" orogeneze a lanțului montan al Anzilor. Evident, muntele nu este un vulcan ci un munte de increțire.