Politici & Partide

 

Partidul politic reprezintă o grupare de oameni constituită pentru a servi intereselor unor clase, grupuri sociale, comunități umane, pentru dobândirea și menținerea puterii politice, în vederea organizării și conducerii societății. Un partid politic încearcă sa obțină putere politică în cadrul unui guvern, de obicei prin participare în campanii electorale.

Într-un sistem parlamentar de guvernare, majoritatea partidelor politice au un lider ales care în cazul în care partidul său câștigă, devine șeful guvernului. Într-un sistem prezidențial, președintele poate fi ales ca reprezentant al partidului său și devine șef al statului și al guvernului, care este format în principal din membri ai partidului său. În unele situații electorale, se poate ajunge la formarea unui guvern de coaliție poate fi format, cu membri din partide diferite.

Forme de stat

 

Forma de stat este un concept politico-juridic care exprimă modul de constituire şi exercitare a puterii, de organizare şi conducere a societăţii prin stat.

În doctrina constituţională, forma de stat este analizată sub trei aspecte: forma structurii de stat; forma de guvernământ; regimul politic. Deşi distincte, cele trei aspecte sunt strâns legate şi condiţionate unele de altele.

Se poate spune că forma statului poate apărea sub o întreită înfăţişare, în funcţie de criterii distincte. Aceste trei criterii sunt: modul de organizare şi exercitare a puterii suverane pe teritoriul statului; caracteristicile şi prerogativele organismului învestit cu funcţiile de şef al statului; metodele de guvernare. În funcţie de cele trei criterii, statul va căpăta o anumită formă: stat unitar/stat federal; monarhie/republică; va avea un regim politic democratic sau autocratic ori autoritar.

Opţiunea pentru o anumită formă de stat este în primul rând o opţiune politică, rezultatul unui referendum popular.

Puterea statelor

 

Statul prin puterea sa economică (capacitatea sa de  crește taxele) și prin cea politică (capacitatea sa de a rămâne credibil în fața cetățenilor) ne influențează viața.

O guvernare excesivă, care impune taxe mari, poate înăbuși activitatea economocă.  Pe de altă pate, multe țări mai puțin dezvoltate, anticipând că nu se pot obține venituri din taxe, nu dispun de puterea de a impozita și regla economia și de a rezista politicilor și provocărilor actorilor non-statali.
E posibil însă un echilibru? Da, după cum dovedesc unele țări, prin indicatorii privind nivelul de trai al populației.  Prosperitatea implică și un control semnificativ al societății civile asupra activității guvernului, astfel încât să se asigure ca veniturile obținute prin taxe sunt investite în bunuri publice.